Říjnový knižní report - BIG MAGIC

18:14


"It has taken me years to do this, but it does seem to be the case that if I am not actively creating something, then I am probably actively destroying something (myself, a relationship or my own peace of mind."

Říjen nebyl žádným rekordmanem co do počtu přečtených knih, ta jedna ale opravdu stála za to. Knihu Big Magic od Elizabeth Gilbert jsem našla na internetu úplnou náhodou skrz bludiště článků a videí. Sama osobnost Elizabeth Gilbert, jak jsem při svém pátrání zjistila, je neuvěřitelně zajímavá a její příběhy a postřehy zní opravdu důvěryhodně. Ač byste Big Magic našli v knihkupectví v oddělení "osobního rozvoje" rozhodně se nemusíte bát žádných otřepaných frází - tahle kniha vám totiž dost možná změní život (anebo alespoň pohled na kreativitu).

To "kouzlo" z titulu knihy tkví v lidské kreativitě a přístupu k ní. Pro mě osobně je to téma opravdu fascinující a tahle kniha víceméně vyslovila a okomentovala snad všechny zábrany, strachy a touhy, které jsem si ke kreativitě vytvořila a které mi někdy brání ji rozvíjet. Myslím si, že by si ji měl přečíst úplně každý, je totiž jak pro lidi, kteří se třeba svou kreativní stránkou živí, tak i pro ty, kteří  se celý život jen bojí, že to, co by oni vytvořili by bylo k smíchu nebo k pláči. Navíc vyjádření kreativity může mít různé formy - od krasobruslení až po lepení modelů. 

Podle Elizabeth Gilbertové má být umění (ať už v jakékoliv formě) pouze zdrojem zvědavosti, odvahy, radosti, okouzlení nebo vědomosti. Pokud by se změnilo naopak ve zdroj úzkosti nebo strachu, nestojí za to. Boří tak mýtus "rozervaných umělců", kteří se chovají zavrženíhodně nejen k sobě ale i k ostatním stejně jako domněnku, že člověk musí být zoufalý nebo v depresi, aby jeho dílo stálo za to.

If the art legitimates cruelty, the art is not worth having. 

Velkými tématy knihy jsou strach, odvaha a vytrvalost. Mě se speciálně líbila část o vytrvalosti - o tom, že člověk nemůže nečinně čekat na převratný nápad, zatím co si doma zoufalstvím rve vlasy. Že krása může být i v malých systematických krocích a že se může stát, že za váš celý život k vám žádný fantastický nápad nepřijde. A že o tom to není.

Moc se mi zamlouvá i vyznění knihy v tom smyslu, že kreativita je zdroj potěšení a lehkosti. Člověk se jí nemusí snažit zachránit svět a že může tvořit jen tak, bez žádného hlubšího důvodu než toho, že ho to jednoduše baví. 



Kniha je zatím dostupná jen v angličtině, její překlad do češtiny se ale chystá a zatím to vypadá na vydání v únoru 2016. Ve slovenštině už je vydaná, kdybyste se náhodou hodně nemohli dočkat... Opravdu doporučji!:)

Tak zase příště,

Natálie

Mohlo by se vám líbit

0 komentářů